Béltisztítás – II. rész – Hogyan kezdjünk neki? – Rosttartalmú élelmiszerek
2010. április 15.
A vastagbél lerakódásának veszélyeit már ecseteltük az előző bejegyzésben. Most pedig rátérnénk a hogyanra. Elsőként essen szó az emésztés folyamatát segítő és a bélfalakat tisztító rostartalmú élelmiszerekről!
Rostok fogyasztása
A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása már önmagában megelőzheti a kóros lerakódások kialakulását. Íme néhány gyümölcs és zöldésg , ami bír ezzel a tulajdonsággal:
Magas rosttartalmú gyümölcsök
- ribizli
- szilva
- szőlő
- mogyoró
- dió
- körte
- kajszibarack
- egres
- eper
- alma
Magas rosttartalmú zöldségfélék
- zöldborsó
- karalábé
- petrezselyemgyökér
- cékla
- kelkáposzta
Magas rosttartalmú gabonafélék
- búzakorpa
- bab és már hüvelyesek
- búzacsíra
- graham-liszt
- rozs
- szójaliszt
- kukorica
Hozzá kell tenni, hogy a magas rosttartalmú ételek hátránya, hogy könnyen puffadást okozhatnak (különösen a hüvelyesek). Akik erre hajlamosak inkábbkis mennyiségekben fogyasszák viszonylagos heti rndszerességgel.
Kapcsolódó oldalak:
Trackbacks