Tovább a tartalomra

Béltisztítás – II. rész – Hogyan kezdjünk neki? – Rosttartalmú élelmiszerek

2010. április 15.

A vastagbél lerakódásának veszélyeit már ecseteltük az előző bejegyzésben. Most pedig rátérnénk a hogyanra. Elsőként essen szó az emésztés folyamatát segítő és a bélfalakat tisztító rostartalmú élelmiszerekről!

Rostok fogyasztása

A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása már önmagában megelőzheti a kóros lerakódások kialakulását. Íme néhány gyümölcs és zöldésg , ami bír ezzel a tulajdonsággal:

Magas rosttartalmú gyümölcsök
  • ribizli
  • szilva
  • szőlő
  • mogyoró
  • dió
  • körte
  • kajszibarack
  • egres
  • eper
  • alma
Magas rosttartalmú zöldségfélék
  • zöldborsó
  • karalábé
  • petrezselyemgyökér
  • cékla
  • kelkáposzta
Magas rosttartalmú gabonafélék
  • búzakorpa
  • bab és már hüvelyesek
  • búzacsíra
  • graham-liszt
  • rozs
  • szójaliszt
  • kukorica
Hozzá kell tenni, hogy a magas rosttartalmú ételek hátránya, hogy könnyen puffadást okozhatnak (különösen a hüvelyesek). Akik erre hajlamosak inkábbkis mennyiségekben fogyasszák viszonylagos heti rndszerességgel.
Kapcsolódó oldalak:

Rosttartalmú ételek fórum

Rosttartalom táblázat

Hozzászólás